Pelles Pappasida
info | läsarbrev 2000 | krönika | sök | nyttolänkar | skryt | e-post

Läsarbrev till Pelles PAPPASIDA 1999

Hej
Detta är brevskörden för 1999. Du kan också läsa breven från 1998.


Inkommet
991212

Jag har ett tips när det gäller transport av barnvagn. Det går inte in så mycket i min bil, men jag har en dragkrok, och en cykelhållare. Den fungerar utmärkt som hållare även för hopfällda barnvagnshjul.
På så sätt behöver jag bara lasta själva insatsen i bilen!
Stefan

Inkommet
991206

Jag skulle vilja tipsa om en bra sida på nätet. Om flaskmatning. Där kan ju vi pappor verkligen vara delaktiga. Det kan vara skönt att kunna hjälpa sin kvinna om det blir problem med amningen och på denna sida finns nog allt som man behöver veta om att flaskmata sitt barn.. :o)
Hälsningar en flaskmatande pappa

Inkommet
991104

Hej!
Först måste jag påpeka att sidan jag hittade verkligen är jättebra, den är precis vad jag behöver. Nog om det nu.
Så här ligger det till. Jag är 24 år och ska i januari för första gången bli pappa. Det har inte helt gått utan problem. Jag och tjejen har brytit som par men kan fortfarande umgås som vänner. Vi måste eftersom det är för barnets bästa. Jag har några frågor som jag skulle vilja ha svar på och jag hoppas på hjälp.
1. Jag vill att underhållet ska betalas via försäkringskassan så att det inte blir något strul. Hur går jag tillväga då och hur mycket ska jag betala om jag tjänar ca 17500 kr/mån?
2. Vad har jag rätt till när det gäller umgängesrätt med barnet? Barnet kommer att bo hos mamman. Vad kan jag göra om jag tycker att jag får träffa barnet för sällan?
Vore tacksam för svar.
Hälsningar
Andreas

Svar:
Det finns bara en sak att göra: kontakta Försäkringskassan. Du ska dels ha ett Beslut om betalningsskyldighet och dels ska du och barnets mor komma överens om huruvida ni ska ha gemensam eller delad vårdnad. Hursomhelst kan du förbereda dig på en viss pappersexercis.
Problemet är att sådana här saker kan man inte göra förrän barnet är fött och man redan är förvirrad. Därför; ring till Fk och skaffa alla papper nu och ta reda på var du ska gå och vart du ska skicka vad och så vidare...

Inkommet
991030

Det är som så att min havande flickvän har varit konstant yr de senaste 7!! veckorna av graviditeten. Vi har varit hos allehanda experter och alla hävdar att det här är något totalt utöver det vanliga. Det känns inte så roligt, detta var ett understatement. Jag känner mig helt allena och allt är ganska jobbigt. Vi har inte ens kunnat gå ut de senaste veckorna och jag som vill visa upp min vackra flicka, hemskt!! Kan man få lite stöd.. Är det någon som upplevt samma sak eller är jag som barnmorskan sa ensam om detta fenomen?
Jonas

Inkommet
990903

Tommy borde nog surfa till Föräldranätet. Där finns avdelningen "Snack". Ett av snacken heter Pappasnack, väldigt bra. Sen finns ett helt gäng snack under rubriken Familj & Relationer. Tommy är inte ensam, kan man se om man läser frågor och svar...
www.foraldrar.com rekommenderas!
/Sven, trogen läsare

Inkommet
990901

Hej Pelle.......
Mitt namn är Tommy..........jag är 29 år......och ska bli "förstagångspappa"...
För ett halvår sedan träffade jag en underbar kvinna, vid namn Lena...... Jag var i ett förhållande just då.....men det var inte speciellt bra........ Jag bröt upp från mitt gamla liv och startade ett nytt med Lena.......
Redan efter 3 månader började vi prata barn......kanske mest på skoj.......men med en allvarlig klang.....
En dag bestämde vi oss........vi gör ett barn..... Det tog direkt.......Lena ringer till mig från sitt jobb........berättar, du ska bli pappa.... Vad är det som händer i mig....jo, jag får panik....... jag börjar stöta bort Lena.......säger dumma saker som jag inte menar.....men jag rår inte för det...... En väldigt jobbig tid, har vi just då.....men vi klarar det......nu är jag världens lyckligaste man........
Nu har hon istället börjat stöta bort mig.....hon vill inte se mig.....jag får inte ringa....jag får inte göra nånting.......hon säger att hon inte har några känslor kvar för mig....pga det jag sa när JAG fick panik...... Vad ska jag göra......... Tjompa......

Inkommet
990825

Har sett nappflaska med uppvärmning i sportaffären. Kostar cirka 10:- per uppvärmning. Samma princip som såna där handvärmare som jägare använder. Kristaller som blir varma när man skakar på dem... Funkar, men kan nog bli FÖR varmt, så att man sedan får vänta en evighet på att det skall svalna, allt medan barnet skriker, och sånt är ju aldrig kul;-)
/Sven

Inkommet
990824

Finns det någon form av nappflaska med "inbyggd" uppvärmning för mobilt bruk?
Stefan Andersson

Inkommet
990704

Kul att läsa mailen från så många engagerade pappor! Är själv nybliven far till lille Ludvig som tittade ut i juni det här året. Det var en härlig känsla att efter en lång och orolig graviditetsperiod äntligen få möta sin son. För ett år sedan förlorade vi nämligen hans storebror Junior. Han dog i mammas mage i vecka 39. Måste dock nämna den fina stöttning vi fick genom stödorganisationerna "Små Änglar" och "Föreningen Spädbarnsdöd". Det lättar att tala med likadrabbade! Den här gången har jag utnyttjat mina pappadagar och till nästa år tänker jag vara hemma ett halvår med min nyfödde son. Min arbetsgivare (Ericsson) stöttar också genom ett nyinrättat föräldralönesystem som täcker upp försäkringskassans bortfall (även över basbeloppsgränsen). Mer sådana initiativ inom företagsvärlden!
//Mats

Inkommet
990614

Hej
snyggt namn, by the way
mycket trevlig sida du har, jag har själv två barn och ett tredje på väg, och det känns som att det är det första, inte kul det är mycket att oroa sig för, men jag brukar förtränga förlossningen ändå tills det är dags, nåja det är ju desto trevligare när det är över, hejdå

Inkommet
990522

Hej
Mitt namn är Roger och jag vill bara säga att bli pappa är det bästa som hänt mig.Min dotter som snart skall fylla ett år är pappas flicka hela dagen.
Hon är tidig i utvecklingen, äter som hon skall och följer alla kurvor och diagram som sig bör då man är pappas flicka.
Hon sover på natten.Och då menar jag hela natten och inte några timmar i stöten.Det har hon gjort sedan hon var tre veckor gammal.
Sedan åtta veckor tillbaka har jag varit ledig för att ta hand om mitt barn och jag kan säga det att de som inte tar ut sina dagar vet inte vad de gör. Hoppas att fler utnyttjar sina rättigheter.
Från en pappa som vill vara ledig med sin dotter mera.

Inkommet
990518

Pappaledigt...
Nu har jag haft ledigt från jobbet en vecka och varit hemma med familjen (sambo, son 9 månader). Oj vad skoj!
Jag har varit orolig för hur det skall bli på pappaledigheten i höst, men nu är jag inte det längre! Det behövs så litet för att det skall bli roligt. När vi varit ute och promenerat på promenadvägarna runt Årsta har jag klivit ut i naturen bredvid (sonen sitter i Babybjörnsele). Bara det att han fick känna på barken och löven på träden istället för att bara se dem som kuliss fick honom att kikna av skratt...
Jag upptäckte att han har massor att upptäcka. Kul! Nu måste jag bara jobba några månader till innan jag skall vara hemma ett halvår och upptäcka världen med Alfred!
/Sven

Inkommet
990326

Härligt att läsa att det finns engagerade pappor. Jag tycker att det är roligt att fler och fler pappor är hemma och är pappa lediga. Men det borde göras mer för papporna på öppna förskolorna, det kan väl vem som helst förstå att det inte är kul att sitta med enbart gaggande mammor hela dagarna. Men glöm inte för det att det är bra att ditt barn träffar andra barn om än om dom bara har mammorna med sig. Tycker att jag ser en posetiv trend bland papporna på dagiset där jag jobbar, fler och fler tycker det är viktigt att ta del i barnens utvecklings samtal och föräldra möten. Så stå på er pappor, ni kan minst lika bra som oss om inte bättre. Jag hade iallafall inte klarat mig utan mina barns far.
Tack för ordet.
Anna

Inkommet
990323

Nytt från bilfronten:
Har kollat igenom massor av bilar. Seat Toledo har större bagageutrymme än Skoda Octavia Kombi! Det visste Ni nog inte. Så just nu lutar det åt att jag slipper Volvo-kombi.
/Sven

Inkommet
990315

Vad finns det för aktiviteter för en pappa med sonen?? Kommer att vara pappaledig länge..... 8 mån hade jag tänkt!! Vill förbereda mej noga ...
M.V.H Mycket stålt Pappa till Samuel 7.v

Svar:
Nu kommer du tycka att jag är trist, men att ta hand om barn handlar mycket om rutiner. Från morgonblöjan och morgonmjölken till kvällsblöjan och kvällsmjölken - det blir gärna samma saker varje dag. Men jag tror att det är så det ska vara. Tiden mellan dessa rutiner kan fyllas med annat. Mycket beror på hur gammalt barnet är, men att gå ut varje dag är ett måste.
Det viktigaste är nog inte vad man gör, utan snarare att man gör allting till 100 procent. Om man leker, lagar mat, läser en bok eller hoppar i sängen, så gäller det att hela tiden vara med, att delta, vara tillsammans.
Det finns något som heter Öppen förskola där föräldrar och barn leker tillsammans ett par timmar i veckan. Dock är det oftast mammor som går dit...

Andra pappor får gärna skriva och berätta hur en dag ser ut, vi har alla något att lära av varandra!

Inkommet
990315

Hej!
Det var trevligt att läsa om www Pelles Pappa sidan. Jag har själv en 7 mån dotter. Det var också givande att få liten mer information om barn. Så synd i Litauen har vi inga lika sidor.
Lycka till!
Mvh
Aurimantas Pelanis

Svar:
Jag brukar inte sätta upp e-post med bara beröm, men detta är det första från Litauen, så jag kunde inte låta bli...

Inkommet
990228

Tja!
Jag blev farsa för knappt fyra veckor sedan, och måste berätta att det finns andra förlopp än de där murbruksätande 9 månaderna, följt av 48 timmar i förlossningssalen, för att sedan utmynna i akut kejsarsnitt utan bedövning. Inte så att jag förnekar att det förekommer, men det dominerar diskussionerna innan totalt, och jag tror att många blir skrämda. Därför skulle jag vilja berätta om vår upplevelse.
Till att börja med förekom inga avvikelser i ätmönstret, förutom en ökad konsumtion av potatismos under tre veckor i somras. Inte för att det var gott, utan för att det lugnade ner magen.
Sedan rullade det hela på helt utan dramatik. Bra humör, ingen bäckenuppluckring. Största irritationen var nog att det till slut blev väldigt svårt att knyta skosnörena.
Förlossningen var planerad till 2/2, men då hände ingenting. Så vi drack skumpa och kelade lite på kvällen. Dan efter märktes heller ingenting. Inte förrän Lars Adaktusson presenterade Aktuellt. Då fick Heléne (eller Mumin som hon kallas) magknip. Konstigt nog återkom det med viss periodicitet, och på fjärde gången undrade jag om det inte var värkar. Alltså ringde jag SÖS, men de tyckte nog att vi kunde lugna oss lite. Vänta nån timme. Det lugnar ofta ner sig.
Nåja, bäst att se till att katten kommer i säkra händer tänkte vi, och ringde efter kattvakten. Sen vidtog packning av väskan. En halvtimme senare var katten hämtad, men det kunde nu räknas till sju värkar på tio minuter. Alltså fick SÖS en förnyad påringning, och nu var det OK att komma in. Taxi åkallades, vilket naturligtvis var lite knepigt, lilllördag som det var.
Halv elva stegade vi in i förlossningsrummet, precis samtidigt som den först krystvärken kom. Vid det laget var Mumin inte så verbal, utan blev mer eller mindre upplyft på sängen. Bedövning var inte att tänka på, det var alldeles för sent, och inte heller några speciella ställningar. 28 minuter senare var allting klart och jag fick klippa navelsträngen. Totaltid för hela förloppet från första värk och vattenavgång till skrik blev en timme och 58 minuter. Och dessutom utan några större problem med bristningar, som jag förstått att det gärna kan bli när det går för fort.
Så enkelt kan det alltså vara, även om vi (eller snarare Erik) kanske hade extremt bråttom.
Därefter har han varit mycket snäll, fast det är klart att han fått sin pappas dygnsrytm, vilket betyder att när mamma vill sova vill Erik äta. Då gäller det att man kan förmedla sömnvågor via lillfingret. Tro mig, om inte mamma får sova blir hon kinkig.
Slutligen vill jag slå ett slag för att vara hemma mer än futtiga tio dagar. Jag har varit hemma hela tiden, dvs en månad, och jag måste säga att det har varit kanon! Förutom den rent själviska tanken att få vara mer tillsammans med barnet är det faktiskt så att det gärna tar så lång tid innan man får nån säkerhet i planering av dagarna. Att vara ensam då tror jag kan vara väldigt påfrestande. Många pappor som jag talat med säger att de har lättare att få barnet att sommna än mamma. Kanske för att de inte luktar mat, vad vet jag?

Angående bilfrågan:
Vi köpte en Ford Scorpio Herrgårdsvagn från 95. Visserligen bakhjulsdriven, men STOR. Dessutom har den klimatanläggning, och det lär rädda många resor i sommar. Den har lite risigt rykte, och är därför skapligt billig. Vår går dess bättre som tåget.
Rune

Inkommet
990227

Well, jag kan inte säga att jag mår dåligt av tanken att vara hemma några månader och se min son växa upp... Ekonomin kanske blir något sämre, men då får man väl planera litet...
/Sven

Inkommet
990225

Bra sida !
Schysst initiativ med en sida för pappor. Allt är så mamma-fixerat så bara det är en anledning till en pappa-sida.
För övrigt anser jag att det här med att en pappa MÅSTE vara hemma en tid med sina barn är kraftigt överdimensionerat.
Det är naturligtvis bra om de är det men som är nu känner sig män tvingade att gå hemma. En sak de mår dåligt över en tid före och hela tiden under sin hemmavistelse. Ibland knäcker även en sån sak ekonomin för en familj då mannen ofta tjänar mer.
Tack för ordet.
Leif Köldahl

Inkommet
990222

Hej!
Bra sida!
Jag blir faktiskt glad att se att du har en avdelning om "där det inte går så bra...."
Det gjorde det inte för oss. I sommras den 26/7 -98 dog vårt första barn i samband med förlossningen. Jag var i vecka 42, läkarna missbedömde min vattenavgång. Vi var upp till SÖS 3ggr och jag sa att jag tyckte att något rann.....men blev bara hemskickad.
Eftersom det blev öppet under så lång tid in till barnet kom bakterier in till henne och gjorde henne sjuk - dödssjuk. Hon var i övrigt ett helt friskt barn,vägde 4 kg och det sötaste man kan tänka sig.
Jag skall inte här ta upp allt det ineburit för oss, för då får jag skriva en bok!
Våran anmälan behandlas nu i Ansvarsnämnden.
Vad jag vill ha sagt är dels :
Pappor, stå på er inför läkare, dessa sk experter. KRÄV - det ni vill och tror är bäst och framförallt lita på era kvinnors intution ! Fråga och ifrågasätt !
Jag vill också förmedla adressen till två seriösa föreningar som vi i vår sorg efter Tiffany, har haft oerhört stort stöd i.
www.ffpsd.se
home3.swipnet.se/~w-38741/index.htm
Hälsningar Camilla mamma utan barn

Inkommet
990221

Hej!
Kul sidor. Tack.
Jag undrar om någon kan rekommendera bra böcker att läsa som nybliven förälder. Kanske en bok om hur barn funkar rent mentalt, deras utveckling, stimulans, hur man får barn att sluta gråta, om man ska ha dåligt samvete om man skruvar upp volymen på TVn för att man verkligen bara måste höra resultatet från skid-VM etc.
Tacksam för boktips.
Lukas

Inkommet
990122

Hej!
Jag såg att ni diskuterade Bilar. Jag är två barns pappa en på 3 mån och en på 20 mån och det börjar bli ont om plats lite överallt nu så igår var vi och titta på en MPV bil med plats för 7. Detta tror jag på man bäddar ner och flytar ur säten perfekt för en barnfamilj.
Pappa Peppe

Inkommet
990118

Hej!
Vad bra med litet bil-snack på pappa-sidan! Eller är det bara fördomar mot mammorna? Jag tror iallafall att papporna gillar att diskutera bilar mer än mammorna...
Jag funderar också på att byta bil. Idag har vi en Opel Kadett Sedan. Visst, vi får in båda barnvagnsdelarna i bakluckan. Men då måste reservdunken stå i rätt hörna, och vi kan bara ha 1 liter spolarvätska, 5 litersdunken får stanna hemma. Om vi skulle vilja åka till stormarknaden och köpa billiga blöjor så får Lisa sitta med dem i knät. Barnstolen tar ju framsätet plus att det inte får plats någon bakom den stolen heller. Nåt att tänka på när man testar! Det är ju inte bara barnvagnen som skall få plats...
Jag diskuterade med en arbetskamrat (1-årspappa). Han sa ungefär såhär: "Du kan testa hur många bilar Du vill; Skoda, Seat... Det slutar ändå med en tio år gammal Volvo." Jag börjar tro att han har rätt. En ny Skoda är ekonomiskt _möjlig_, men har en stor tröskel till bakluckan som knäcker vilken rygg som helst. Också en sak att tänka på!
Nån som har fler bra bilköpartips till pappor?
/Sven

Inkommet
990111

Hej!
Har idagarna varit och provlastat en vagn och det gick att få i en vagn med lite vilja och arbete i baget på en Renault 19 utan att fälla ryggstödet.
Med vänliga hälsningar
//L-G

Inkommet
990107

Hej!
Läste en fråga om man måste ha en volvokombi för att klara av transportera barnvagn med tillbehör. Nej det behövs inte. Har idag själv varit och köpt en barnvagn och hade innan det fått ett tips av en kompis att be om att få prova hur det går med "stuvningen" i bilen. Det var inga som helst problem med att få göra denna test, och som tur var gick det bra ( Saab 900 ).
Peter

Inkommet
990104

Hej!
Detta var en sida man kommer att få anledning att besöka fler gånger i framtiden. Både för information och få sig ett gott skratt åt vissa saker.
Nu till en fråga som ni som har fått barn tidigare. Vi väntar vårat första barn nu och har börjat titta efter barnvagn och undrar måste man ha en Volvo kombi för att få plats med barnvagnen i baget?
MVH L-G

Svar:
Jag bor i Stockholm och där åker man med SL-bussarna alldeles gratis om man har barnvagn. Annars måste jag erkänna att frågan gör mig lite ställd. Bilar är inte min starka sida. Min första och enda bil var en Bubbla 1200 så jag kanske inte är rätt man att svara. Men, är det någon som känner sig manad, skriv hit och berätta. Till sist, har inte det där bilprogrammet på TV en hemsida. De testar säkert bilarnas förmåga att svälja barnvagnar.

Inkommet
990104

Hej Pappa Pelle!
Jag tycker att en sådan här bra sida som du har borde utökas med lite mer om vad som händer efter själva förlossningen. Faktum är att många förhållanden tar slut året eller åren efter ett barns ankomst till världen just för att så mycket i livet och i förhållandet förändras efter det att man fått barn.
Jag och många andra kvinnor skulle vilja ha lite "inside information" om hur män tänker och tycker i olika situationer.
Hur upplever pappan att sexlivet kanske inte blir lika frekvent som förr, att mamman är trött av amning, att mamman får mycket närhet av barnet och kanske inte är lika kelig som förut, nattvak som sliter osv.
Jag vet att man kan få alla dessa svar på t.ex föräldranätets snacksidor men det skulle behövas en pappa/mamma-sida där föräldrar kan ventilera sina bekymmer.
Vänliga hälsningar från
En mamma som undrar varför pappa reagerar som han gör

Svar:
Hej mamma
En utökning av Pelles Pappasida kommer troligen inom kort och kommer, även det troligen, att handla om det första året.
Jag menar vidare att dessa sidor går ut på att hjälpa mannen att undvika separationer efter barnets ankomst...Att vara en trygg klippa, ett stöd, att ta del och ta för sig av barnet och kvinnan i hennes nya skepnad. Jag har skrivit om sex och om förhållanden som spricker efter första året, men visst, om någon läsare här på Pelles Pappasida vill ta upp tråden går det bra att maila.
Till sist, detta är trots allt en pappasida, men det är Ni läsare och mailare som bestämmer vad som ska stå på denna sida.

Inkommet
990101

Hej!
Jag ska bli farsa om fem dagar. Har faktiskt inte varit speciellt orolig/nervös men nu är det väldigt mycket "fjärilar" i magen.Jag/vi ser verkligen fram emot nedkomsten, om den ville komma någon gång! Det värsta med förlossningen är(tror jag ) att vad gör jag nu? Hon har ju så ont? Men jag ska nog komma på vad göra. Gott Nytt År.
Jörgen

Breven som kom under 1998 finns på egen sida.