Lars-Inge Wallander

Spelets regler

Man går upp på morgonen och jobbar hårt på att inte bli på dåligt humör. Och inte väcka den som fortfarande får sova. Man får inte säga negativa saker eller sånt som kan betraktas som det. Helst ska man hålla käft.
    Man ska äta frukost med stängd mun och inte sörpla i sig téet, chokladen eller gröten. Man får inte stoppa in hela mackan i munnen på en gång och man får inte gegga runt gröt och mjölk till ett osmakligt slabb. Man ska räcka varandra saker över bordet utan gruff och tjat och man ska inte försöka sno det någon annan håller på med. Man ska helst hålla käft. Och inte väcka den som fortfarande får sova!
    Man får inte sitta på muggen för länge och du! -tvätta händerna! Prata inte om läxor.
    Ingen TV, ingen radio, ingen grammofon, inget pianospel, inte dunka när man går uppför trappan. Inte skrika! Folk sover för fan! Plocka reda på dina grejer, böcker, gympakläder. Du kan väl inte ha utflykt idag igen! Ring om du inte går hem efter plugget. Ta med tröja - det är kallt. Vi ses i eftermiddag. Det blir inte pannkaka idag heller.
    Kan det vara starten på en bra dag? Det kan mycket väl gå åt helvete ändå, men om man fuskar från början är det lika bra att börja om från början om man har tid. Eller också skita i alltsammans, ligga kvar och satsa på nästa dag. Tänka igenom strategin, gå igenom alla möjliga misstag och ladda. Ladda för en nästa dag i total harmoni, utan stötar och törnar med en panters smidighet och en pappas list. Lämna hemmet styrkt och fylld av mod, och inte som en flykting ur ett brinnande och minerat fiendeland.
    Men du - när du går ut så ställ inte till några krig eller annat skit. Bli inte gangster eller bankdirektör. Slabba inte till andra människor. Stoppa inte in hela mackan på en gång. Var försiktig med andra och lyssna. Och väck dom som fortfarande sover. Gör det du verkligen vill att andra människor ska göra dig.
    Det kommer att gå åt helvete många gånger ändå, var lugn för det. Men det mesta går att fixa. Det blir bra. Jättebra. Jag lovar. Och om det inte fixar sig så kan man ju alltid sova. Eller hålla på Hammarby IF. Det härdar. Då kommer du kanske en vacker dag att bli en...

Vem vill bli så här?
    


        SippeAlla eventuella åsikter är naturligtvis krönikörens.
Pelles PAPPASIDA tar inget ansvar för materialets innehåll.
Copyright©Pelles PAPPASIDA 1998.