Pelles Pappasida
info | läsarbrev 2000 | krönika | sök | nyttolänkar | skryt | e-post

          Graviditeten
Om din kvinna inte lider av ätstörningar så betyder utebliven menstruation med all sannolikhet att ni väntar barn. Då går man till Mödravårdscentralen (MVC) för en första undersökning. Därefter får man kontinuerligt gå dit för koll. Det är oerhört viktigt att du hänger med på dessa kollar, tappa inte detta från början! Som man är det svårt nog att ta plats vad gäller graviditet och barn. Fråga alla dumma frågor du kan komma på, barnmorskan utgår ändå från att du är mindre vetande...
Vad gäller er blivande föräldrar kommer en förändring troligen att ske i relationen. Din kvinna kommer att må illa, vara trött och tycka att du luktar illa. Det får man ta, det är bara att bita ihop. Använd inte rakvatten, duscha ofta och se till att vara ur vägen. Men försvinn inte, delta i graviditeten så mycket du kan, ni ska ha barn tillsammans, även om det inte alltid verkar så.
Vanligtvis försvinner illamåendet efter ca tre månader. Då blir din kvinna som vanligt igen, typ... Du väcker troligen inte upp några äckelkänslor längre och ni kan till och med ha lite sex ibland. Det här med sex under graviditeten kan man ju vara orolig för, det var jag, men enligt en ovanligt samstämmig expertis är det inte farligt alls. Om du och din kvinna brukar ha extremvild rock 'n rollsex kan ni ju dämpa er några grader, men annars finns inga förbehåll.
En kvinna som upplever en normal graviditetDet här låter ju bra, men efter 7-8 månader börjar magen bli väldigt stor och lederna blir svagare. Din kvinna kan få nåt som kallas bäckenbottenuppluckring vilket gör att hon knappt kan gå de sista månaderna. Nu måste du vara tillhands, men inte som under äckelperioden, utan hela tiden aktivt finnas där så hon kan samla krafter till förlossningen. Du får hjälpa henne till toaletten (ofta), laga hennes mat och hålla rent hemma. Samtidigt får du vara en trygg klippa när din kvinnas hormonstinna känsloutbrott förvandlar henne till en gråtande baby. Det är bara att bita ihop och kröka rygg lite extra, det har du igen senare. Framför allt ska du inte involvera dig alltför mycket känslomässigt i vad hon säger och gör, det är oftast hormonerna som talar. Stay cool!
Det finns några praktiska saker att tänka på. Ni ska fixa ett ställe att föda på vilket innebär att ringa runt till sjukhus och BB. Sedan ska ni fixa papper för bostadsbidrag och även se till att alla andra papper är klara för inskick så fort barnet är ute. Hemmavid måste vissa saker finnas. En barnvagn och/eller bärsele måste ni ha, hygienartiklar för blöjbyte, tvätt, navelrengöring, osv (finns på Apoteket), en säng, kläder (som ni tvättar i allergitestade tvättmedel) och allt som den nyblivna mamman behöver, som bröstvårtskräm, underlivstvätt, osv (även detta finns på Apoteket).
Sådär, det var det! Om du har fixat allt detta och städat hemmet en sista gång borde det vara klart för förlossning. Nu blir det att vänta. Om det är första gången går din kvinna troligen över tiden – min son kom ut fyra veckor för sent... Medan du väntar kan du ju säga till din arbetsgivare att du tänker vara hemma ett par veckor efter förlossningen. För det tänker du!

  Innan barnet kommer | Graviditeten | Bebis kommer
Vad händer sen? | Bebis blir barn | Tips och råd

Medan du väntar kan du ju alltid lära dig några nya gitarrackord