Pelles Pappasida
info | läsarbrev 2000 | krönika | sök | nyttolänkar | skryt | e-post

          Bebis blir barn
De första 18 månaderna av en människas liv är mycket händelserik och föränderlig. Därför tänker jag bara ta upp en del av det som sker under denna tid. Saker som fastnat i mitt minne som speciellt "minnesvärda".
Tänder
När tänderna kommer varierar, men du kommer garanterat att märka när så sker. Barnet kommer antagligen att få feber och gråtattacker.
Ett sätt att underlätta denna smärtsamma tid är att massera tandköttet med fingrarna (om man får stoppa in fingret i munnen...). Ett annat trix är att skaffa en vätskefylld bitring i gummi eller plast som barnet kan tugga på. Den kan gärna få ligga i frysen en stund innan. Bitringen alltså...
Tal
När barnet säger sina första ord är den tid då man själv förändrar uppfattning om barnet. Han/hon är inte längre ett kolli som ska matas och tröstas och bytas på, utan en liten människa som kommunicerar sina behov och tankar.
När det första ordet kommer varierar, som allting annat, men det första halvåret är det nog bara föräldrarna och andra närstående som förstår vad barnet säger. Kom ihåg att det sällan kan anses som onormalt om ditt barn är sen eller tidig i talet. Min första snackade vid nio månader och min andra vid 15 månader.
BVC
På Barnavårdscentralen vill de gärna väga och mäta och jämföra med någon normalkurva som inte kan appliceras på något enda barn. Om man gillar att bli nojig och nervös är BVC det perfekta stället. Men man måste ju inte gå dit.
Däremot är BVC bra att ha om man tycker att barnet verkar hängigt eller om man oroar sig för något. På BVC kan man få en hel massa tips om kost, sjukdomar och annat.
Musik
OK, nu kommer en privat kvasivetenskaplig teori, jag ska fatta mig kort: det är bra med musik för barnets allmänna tillstånd och utveckling. Jag menar då redan från tiden i moderlivet. Mina barn har alltid hört på musik i alla dess former och blir lugna av det.
För er som vet vilka Rage Against the Machine är, vill jag bara medela att vi använde deras första platta som godnattmusik till vår son. Han brukade somna vid tredje låten...
Dagis
Att fixa dagisplats är verkligen ansträngande på alla sätt. När jag var liten fick föräldrarna en plats tilldelad och den var det bara att tacka och ta emot. Nu för tiden ska man gå runt och välja själv, intervjua personal, prata med föreståndare, andra föräldrar och en massa annat löst folk innan man kan fatta ett beslut.
Problemet är om man väljer fel! Mina föräldrar kunde smågnälla lite och sedan ha mig kvar där jag var, det fanns ju inget val. Om jag väljer fel måste jag byta dagis, men hur många gånger kan man göra det utan att barnet far illa? Då får man till slut foga sig och leva med de skuldkänslor som växer upp inom en som svampar på grund av att man vet att det inte var så bra, men man kan inte byta en gång till.
Du hajjar...
Hur som helst finns det en hel uppsjö av olika dagis nu för tiden, kommunala och privata. Det är bara att kolla det som finns i din närmiljö. Och glöm inte bort att det kostar pengar! Hur mycket beror på din och din kvinnas inkomst samt hur länge ert barn är på dagis varje dag. Prata med kommunen.
Pappaledig
Egentligen är det inte så mycket att snacka om, det är bara att flyta med. Barnet har sina behov som ska tillfredsställas och sedan är det lektid.
Men, ett misstag som jag gjorde första gången var att tro att jag skulle kunna göra annat samtidigt som jag var pappaledig. Det var fel av mig.
Glöm allt annat än barnet, ställ verkligen in dig på att nu är det barnet och jag i ett antal månader, allt annat får vänta. Så gjorde jag andra gången och det var mycket bättre.
Det kan dock vara bra om det finns andra föräldrar som är lediga samtidigt som du och som du kan umgås med. Någon form av vuxenkontakt är nog bra om inte den sociala kompetensen helt ska försvinna.

  Innan barnet kommer | Graviditeten | Bebis kommer
Vad händer sen? | Bebis blir barn | Tips och råd

Nu kan du övningsleka