Första sidan


Eric Lundqvist - Ingen tobak ingen halleluja 1956

Detta är en roman och därför något helt annat än de andra mer självbiografiska böckerna.
   Ingen tobak ingen halleluja handlar om den svenske missionären Algot Svensson som kommer till Nya Guinea för att omvända hedningar till den enda rätta tron, protestantismen alltså. Vi får möta ett antal karaktärer som alla verkar ha till uppgift att göra missionärens arbete svårare än nödvändigt.
   Det finns många saker man känner igen från de tidigare böckerna. Element som Eric Lundqvist stoppar in i historien. Bl a hamnar Algot Svensson i den södra delen av Nya Guinea, dit även Eric åkte i Kamrat med kannibaler för att hälsa på just kannibalerna där.
   I titeln antyds hur arbetet med att omvända själar gick till. Missionären var tvungen att ge något för att få något. I det här fallet själar mot tobak. Det görs i boken ett stort nummer av att papuanerna går nakna och ett av de största målen med missionen är att få dem att bära byxor. Många dråpliga situationer och roliga anekdoter staplas på varandra och gör Ingen tobak ingen hallaluja till en rolig och läsvärd bok. Men det torde ge mer att läsa böckerna om Nya Guinea först, dvs Kamrat med kannibaler och Vildarna finns i Väst.
   
   


   <<<