Första sidan I Sverige Till Indonesien Borneo Nya Guinea och krig Nya Guinea 1950-talet Och sen...
   Nya Guinea

År 1947 lämnade Eric och Sari Java för att ta sig till Sorong, en oljestad i Nya Guinea. Där skulle Eric bygga ett sågverk som tänktes producera tillräckligt med timmer för att bygga upp staden. Till sin hjälp hade han sexhundra straffarbetare som sänts dit av regeringen. Det var ju krig på Java och brist på arbetsföra män. Därför straffångarna. Eric gillade de flesta av dem, speciellt mördarna. Dessa såg han som ett "bra och rekorderligt folk".
   Den andra delen av boken Vildarna finns i Väst beskriver tiden på Nya Guinea, de vidriga förhållanden som straffångarna levde under och hur Sari kunde lätta deras bördor, hur papuas blev skogshuggare och andra episoder och äventyr på denna enorma ö.
   Nya Guinea var vid denna tid den enda kvarlevan från kolonialtiden och läsaren får en del inblickar i hur infödda behandlades av de vita, och hur de vita i sin tur använde så kallade halvblod för att förtrycka den övriga befolkningen.
   Den västra delen av Nya Guinea tillerkändes Indonesien 1962 efter parodiska val anordnade av FN och heter nu Irian Jaya. Den östra delen heter Papua Nya Guinea med huvudstad Port Moresby.
   
   
   

Del 6 -->