Böcker av Arto Paasilinna utgivna på svenska

Samtliga böcker är utgivna på Brombergs Bokförlag

Den ljuva giftkokerskan
Harens år
Livet är kort Rytkönen lång
Åskgudens son
Den ylande mjölnaren
Kollektivt självmord
De hängda rävarnas skog
Prosten Huuskonens bestialiska betjänt
Adam och EvaDen ljuva giftkokerskan

Originaltitel: Suloinen myrkynkeittäjä
Copyright Arto Paasilinna,1988
Svensk översättning: Thomas Öhrn
Brombergs Bokförlag 1993
ISBN 91-7608-618-6
Sök titel hos Akademibokhandeln
Sjuttiosjuåriga översteänkan Linnea Ravaksa bor ensam på ett gammalt men ganska trevligt litet torp utanför Helsingfors. Hon lever egentligen ett ganska behagligt liv, om det inte vore för brorsonen Kauko, den fullständigt odräglige plågoanden som vid varje månadsskifte kommer farande med sina kriminella, lika odrägliga kumpaner för att supa, bada bastu och leva rövare i största allmänhet.
Stackars Linnea gör sitt bästa för att hålla sig undan när de kommer, men med tiden blir situationen allt värre, och hon tvingas till slut att fly från sin egen gård.
Men innan hon rymmer kokar hon ihop världens antagligen giftigaste blandning, att använda på sig själv utifall fostersonen och hans kumpaner skulle hitta henne. På det sättet får hon iallafall en snabb och relativt smärtfri död, resonerar hon.
Men det visar sig snart att giftblandningen kommer till annan användning än den från början avsedda. På något mystiskt sätt drabbar den ena oförklariga olyckan efter den andra de unga brottslingarna, medan Linnea själv hela tiden klarar sig oskadd.bokindex

Harens år

Originaltitel: Jäniksen vuosi
Copyright Arto Paasilinna,1975
Svensk översättning: Camilla Frostell
Brombergs Bokförlag 1993
ISBN 91-7608-575-9
Sök titel hos Akademibokhandeln
Journalisten Vatanen och hans fotograf är ute på ett uppdrag någonstans i Finlands djupa skogar. Plötsligt hoppar en liten hare ut mitt i vägen framför bilen. Männen hinner inte bromsa, och den stackars haren slungas med full kraft mot vindrutan och vidare in i skogen. Vatanen går ur bilen för att se hur det gick. Märkligt nog är haren fortfarande vid liv, men vänster bakben är brutet, vilket hindrar haren från att fly. Med sin näsduk och en kvist tillverkar Vatanen ett provisoriskt spjälförband åt haren, samtidigt som fotografen i bilen blir allt otåligare. Till slut åker han därifrån och lämnar Vatanen och haren mitt ute i ödemarken. Detta är upptakten till ett fullständigt galet äventyr som bland mycket annat inkluderar en överarbetad bulldozerförare som löper amok och efter att ha totalskövlat ett provisoriskt tältläger avslutar med att parkera sitt fordon mitt ute i en sjö. Vi får också bevittna en mäktig skogsbrand, en blodtörtig björns framfart, och Hannikainen, som ägnat många år av sitt liv åt att samla bevis för att Finlands president Kekkonen i själva verket ersatts av en dubbelgångare någon gång kring 1968. Bland sina bevis har han längd- och viktkurvor, fotografier av presidentens skallkonturer, studier av hans ordförråd, åsikter, intelligens mm mm...bokindex

Livet är kort Rytkönen lång

Originaltitel: Elämä lyhyt Rytkönen pitkä
Copyright Arto Paasilinna,1991
Svensk översättning: Camilla Frostell
Brombergs Bokförlag 1994
ISBN 91-7608-654-2
Sök titel hos Akademibokhandeln
Taxichauffören Seppo Sorjonen har precis tänkt ta en liten paus i körandet, då det 68-åriga f d lantmäterirådet Taavetti Rytkönen plötsligt står mitt ute i gatan framför hans bil. Han har inget minne av hur han har hamnat där, ännu mindre varför han har tusentals kronor i innerfickan. Taavetti slår sig ner i taxin och beordrar Sorjonen att köra. De två inleder en äventyrlig färd runt landet. Då och då drar sig Rytkönen till minnes någon episod från kriget, där han gått in som frivillig. Efter en hel massa dråpliga episoder, bland annat en vild fotbollsmatch mot en samling berusade ungdomar, kommer de till slut fram till Taavettis frontkamrat Heikki Mäkitalos frontmannahemman, där han bedriver ett envist åkerbruk trots att det för länge sedan slutat löna sig. Mäkitalo visar sig vara mycket bitter över statens behandling av jordbrukarna, och som hämnd har han beslutat sig för att egenhändigt jämna hela hemmanet med marken och slutligen även lägga all åkermark i grus och aska. Det hela artar sig till ett jättelikt projekt, varvid Rytkönen och Sorjonen hela tiden är behjälpliga.bokindex

Åskgudens son

Originaltitel: Ukkosenjumalan Pojka
Copyright Arto Paasilinna,1984
Svensk översättning: Camilla Frostell
Brombergs Bokförlag 1995
ISBN 91-7608-689-5
Sök titel hos Akademibokhandeln
Åskgudens son är berättelsen om hur de finska urgudarna tillsammans gör upp en plan för att omvända världens befolkning till den rätta tron. Åskgudens son Rutja utses för uppdraget. Sampsa Ronkainen är en av de få finnar som fortfarande dyrkar de forna gudarna.
........bokindex

Den ylande mjölnaren

Originaltitel: Ulvova mylläri
Copyright Arto Paasilinna,1975
Svensk översättning: Camilla Frostell
Brombergs Bokförlag 1993
ISBN 91-7608-724-7
Sök titel hos Akademibokhandeln
Jag har läst boken men inte hunnit lägga upp någon info än.bokindex

Kollektivt självmord

Originaltitel: Hurmaava Joukkoitsemurha
Copyright Arto Paasilinna,1990
Svensk översättning: Camilla Frostell
Brombergs Bokförlag 1997
ISBN 91-7608-743-3
Sök titel hos Akademibokhandeln
Till en liten övergiven lada kommer en dag den misslyckade direktören Onni Rellonen för att ta sitt liv. Där stöter han på överste Hermanni Kemppainen, som märkligt nog verkar vara ute i samma ärende. De två männen blir tvungna att skjuta upp sina självmordsförsök, och istället börjar de lätta sina hjärtan för varandra. Efter ett tag börjar de överväga att samla ihop självmordskandidater från hela Finland för något slags gemensam terapi. De bestämmer sig för att sätta ut en annons i en rikstäckande dagstidning, och snart har de fått flera hundra svar från olyckliga själar runt om i landet. Efter ett mycket lyckat själmordsseminarium beslutar ett femtiotal av de mest inbitna deltagarna sig för att företa en självmordsexpedition. En av självmordskandidaterna, Rauno Korpela, ägare och VD till Korpelas Fartlinjer AB, erbjuder sig att ta dem mot sitt gemensamma mål - ett kollektivt självmord i de norska fjällen. Men när bussen som ska ta dem till livet efter detta är på väg utöver klippkanten, är det någon eller några som trycker på stoppknappen och försöket får avbrytas. Istället går färden nu ner mot de schweiziska alperna, som enligt uppgift skall vara en alldeles enastående plats för ett kollektivt självmord...bokindex

De hängda rävarnas skog

Originaltitel: Hirtettyjen kettujen metsä
Copyright Arto Paasilinna,1983
Svensk översättning: Camilla Frostell
Brombergs Bokförlag 1998
ISBN: 91-7608-761-1
Sök titel hos Akademibokhandeln
Småskurken Oiva Juntunen har genom en kupp mot norska centralbanken kommit över tre guldtackor till ett värde av fyra miljoner kronor och lever livets glada dagar i Stockholm.
Snart visar det sig emellertid att hans medbrottslingar, före detta grävmaskinist Heikki Suutunen samt flerfaldige mördaren och handelsteknikern Hemmo Sirra, som åkte fast vid kuppen och nu suttit fem år i norskt fängelse, kommer att bli benådade tidigare än planerat.
Oiva, som inte tycker att två sådana simpla skurkar ska få del av bytet, gräver ner resten av guldet i en gödselgrop mitt i den finska ödemarken.
Där träffar han den gravt alkoholiserade majoren Sulo Armas Remes som just har organiserat en militärövning i skogarna runtomkring - en övning som på grund av majorens idoga supande utvecklas till fullständigt kaos.
Major Remes bestämmer sig för att ta tjänstledigt och slå sig ner i en övergiven skogsbarrack tillsammans med Oiva.
Med hjälp av Oivas guld utrustar de barracken med alla tänkbara tekniska hjälpmedel och lyxartiklar.
Dit anländer efter ett tag världens äldsta skoltkvinna Naska Mosnikoff efter att ha rymt undan de sociala myndigheterna och irrat omkring i vildmarken i flera dygn.
Medan trion lever gott i sin lyxinredda stuga, är flerfaldige mördaren och handelsteknikern Hemmo Sirra dem på spåret.bokindex

Prosten Huuskonens bestialiske betjänt

Originaltitel: ?
Copyright Arto Paasilinna,?
Svensk översättning: ?
Brombergs Bokförlag, ?
ISBN: 91-7608-796-4
Sök titel hos Akademibokhandeln
Jag har läst boken men inte hunnit lägga upp någon info än.


bokindex

Adam och Eva

Originaltitel: ?
Copyright Arto Paasilinna,?
Svensk översättning: ?
Brombergs Bokförlag 2000
ISBN: 91-7608-828-6
Sök titel hos Akademibokhandeln
Jag har inte läst boken än. Följande kommer från Akademibokhandeln:

Småföretagaren Adam Rytmättylä har lösningen på hela världens energikris: en idealisk ackumulator i miniformat. Men för att kunna förverkliga idén behöver han pengar och det har han inga. Hjälpen kommer i form av vice häradshövding Eva Kontupohja som utöver finansiering även bistår med juridiska råd och vissa andra tjänster... Adams miljövänliga uppfinning väcker delade känslor. De rika oljeländerna önskar livet ur honom men för miljökämpar är han en hjälte!


bokindex

Omslag: Pia Forsberg
Text: Jan Rancken