Arto Paasilinna

Arto Paasilinna är en av Finlands mest lästa och älskade författare och hans böcker har översatts till ett tiotal olika språk. Han har skrivit mer än fyrtio böcker, av vilka endast ett fåtal har översatts till svenska. "Harens år" från 1975 har dessutom filmats av Risto Jarva och blivit en stor publikframgång i Finland.
Arto Paasilinna föddes den 20 april 1942 i finska Lappland. Från 1962 fram till mitten av 70-talet var han journalist, men bestämde sig därefter för att börja skriva böcker på heltid. Debuten gjorde han dock redan som tjugotvååring. Sedan dess har han givit ut ungefär en bok om året.

Paasilinnas böcker skulle kunna beskrivas som komiska sagor för vuxna, fulla av ironi, svart humor och mer eller mindre galna människor. Språket är mycket enkelt men ändå talande. Huvudpersonerna är ofta viljestarka och beslutsamma.
För närvarande finns nio av Paasilinnas böcker på svenska, samtliga utgivna på Brombergs bokförlag. Enligt uppgift kommer de att fortsätta med översättandet, så det är bara att hålla huvudet kallt tills nästa kommer ut!