Pelles Pappasida
info | läsarbrev 2000 | krönika | sök | nyttolänkar | skryt | e-post

          Vad händer sen?
När ni kommer hem börjar ert nya liv som föräldrar på riktigt. Nu gäller det att hitta rutiner som fungerar så att ni alla kan och orkar ta del av allt detta nya. Släkten kommer definitivt att vilja se på det lilla livet, men detsamma gäller här som på BB; det är oerhört viktigt att du och din lilla familj kommer i första hand. Släpa inte hem en massa folk den första veckan, det kan bli riktigt jobbigt.
Nu ska ni inte längre gå till MVC utan till Barnavårdscentralen (BVC). Där ska ni kolla att barnets vikt och längd följer de kurvor som någon roat sig med att räkna ut. Om barnet inte följer dessa kurvor blir barnmorskan orolig, men det är oftast ingen fara. Det är hennes jobb att påpeka allt som kan skita sig vad gäller barn, men det finns så mycket som kan hända före, under och efter en graviditet att jag personligen anser det som ett mirakel varje gång ett barn kommer till världen.
Barnmorskan kommer också på hembesök. Antagligen för att se hur ni bor och kanske för att avgöra om ni är lämpliga som föräldrar, vad vet jag. Ett gott tecken är om ditt barn kissar på barnmorskan, det har båda mina gjort. Men ni kan ju städa undan de värsta dammråttorna innan hon kommer. Hon kommer också att gå igenom när ni ska ta alla otäcka sprutor och när ni ska gå till BVC för koll. Glöm inte att fråga om allt du undrar över.
En, vad jag tycker, oerhört upprörande grej som vi pappor måste göra om vi inte är gifta med vår kvinna, är att skriva på ett Faderskapsintyg. Det är ett papper där du och din kvinna intygar att barnet är ert. Om ni är gifta däremot, behövs inga papper, då utgår myndigheterna från att man är ordentlig och bara har inomäktenskapliga sexuella relationer...
Om du gjort som jag sagt på de tidigare sidorna har du allt du behöver för att sköta om barnet. Det är rätt geggigt den första tiden, med råmjölksbajs och naveltvätt. Naveln ska tvättas noga och ramlar av efter en vecka eller så. Det kan blöda lite, men håll det bara rent och snyggt så går det bra. Rumpan ska hållas ren och torr, försök att låta barnet vara utan blöja ibland. Om det ändå blir rött och irriterat finns det salvor (som du redan köpt på Apoteket).
Ute och hämtar luft Ni ska försöka gå ut så mycket som möjligt. Inomhusluft är aldrig bra och långa promenader främjar både din kvinnas och ditt barns hälsa. Det är viktigt att klä barnet rätt. Det betyder inte att barnet ska vara omstoppad som en korv, bebisar klarar inte av för hög värme. Lagom med kläder, och känn efter innanför kläderna om temperaturen känns okej.
Jaha, nu börjar ni bli självgående som föräldrar och livet går in i vardagen. Det betyder inte att det blir trist och tråkigt, bara att ni kan er sak. Då kommer vi till avdelningen relationer och samlevnad. Du och din kvinna får inte glömma att ni skaffade barn för att ni förhoppningsvis älskar varandra. Det är oerhört lätt att barnet tar över och er tid tillsammans blir mindre och mindre. Jag har tidigare poängterat att du skulle ta del av graviditeten och vara den där trygga klippan och gå på alla kollar och allt det där. Det tenderar du att ha igen nu. Framför allt har du inte låtit din kvinna ta över ansvaret för barnet, utan har förhoppningsvis lyckats bli delaktig och medansvarig.
En sista grej. Sex. Det är kul med sex, men det kommer troligen att ligga långt ner på prioriteringslistan den första tiden efter ni kommit hem från BB. De flesta kvinnor har ont efter förlossningen och det måste få läka ihop. Självklart, tänker du, men om det är samma visa efter tre månader är det inte lika lätt att vara förstående. Det här är en svår problematik med många komponenter och det är inte lätt att ge goda råd om hur man ska göra. Kvinnan går under läkningsprocessen in för barnet - hon ammar, är nära, är hemma när du arbetar - och det är så oerhört lätt att glida isär. Skrämmande många förhållanden tar slut under det första året. Jag tror att en dellösning är att vara aktiv och ta för sig av barnet. Din kvinna mår sannolikt bra av att få se det. Sedan tror jag att romantiken måste underhållas mer än vanligt.

  Innan barnet kommer | Graviditeten | Bebis kommer
Vad händer sen? | Bebis blir barn | Tips och råd

För att se hur snabbt du fattar, klicka här!