Pelles Pappasida
info | läsarbrev 2000 | krönika | sök | nyttolänkar | skryt | e-post

Läsarbrev till Pelles PAPPASIDA 1998

Brevskörden till Pelles Pappasida under året 1998.


Inkommet
981230

Hej, jättebra sida!
Jag är tjej och ber om ursäkt att jag tränger mig på, men jag undrar om du vet om det finns någon liknande sida för tjejer? När man söker på graviditet får man bara upp sånt som handlar om döda barn och din sida. Trist tycker jag som har en envis bebis i magen som inte kommer fast det har gått 2 veckor över tiden och skulle behöva lite goda råd...
Lotta

Svar:
Det var märkligt att det inte finns någon mammasida. Jag har i och för sig inte letat, men om så är fallet borde någon ta tag i detta!

Inkommet
981110

HJÄLP!!!
Jag har nyss fatt reda pa att jag skall bli pappa Det ar i och for sig inget konstigt med det men.
Jag har ett stort problem. Jag har last igenom dina sidor, som jag "by the way" tycker ar valdigt bra.
Problemet som jag har ar att jag bor och jobbar utomlands. I London narmare bestamt och jag kan inte bara sluta jobba dar och flytta hem. Jag onskar jag kunde! Men hur skall man gora om man maste vara dar for sin sambo och samtidigt jobba i London for att inte fa sparken?
Finns det nagon som har varit eller ar i samma situation som mig.
Råd och tips emottages tacksamt.
email till mig ar:
mansl@psoft.co.uk
eller
mans_lagehall@avid.com

Inkommet
981104

En kanonsite! Skall sätta min "gubbe" framför den så snart han kommer hem.
Vi är "nygravida" med vårt andra barn, men otroligt nog är det minst lika spännande denna gång. Någon sa att "-nu vet man ju vad det är som händer". Jag säger "bullshit"!
Nettan

Inkommet
981102

Hej!
Idag har jag och min sambo varit på det första MVC besöket. Första barnet för oss båda. Spännande... Hittade den här sidan, vill bara säga att den är mycket snyggt gjord, kul och informerande. Tack! Keep up the good work!
Thomas

Inkommet
981016

Jo... Jag älskar min fru väldigt mycket och nu ska vi få ett barn tillsammans (första, ever), vi har ett varmt och nära förhållande med mycket ömhet och värme men... Är det "normalt" att mannen kan känna sig otänd, okåt, "osexuell" under kvinnans graviditet? Jag har hört att kvinnor kan känna så, men inte min. Vi har liksom ombytta roller, min fru känner för det men inte jag. Någonstans i bakhuvudet finns en oro att "störa" barnet (vi är i 20 veckan), jag får dåligt samvete att jag "inte vill" och mår dåligt. Vad har du för kommentar till detta, har du hört det förut,eller...? (snygg site föresten) och TACK...
Stephan

Svar:
Jag har någonstans på dessa sidor skrivit att man inte ska ha extremvild rock'n'rollsex, men att man förutom det kan hålla på som vanligt. Det finns inga rapporter eller tendenser inom forskningen som tyder på att denna hållning måste revideras. Alltså behöver du inte oroa dig för barnet, utan istället fundera över dig själv och dina reaktioner. Det kan dock inte jag reda ut.
Vad jag kan säga är att ditt problem nog är vanligt, och jag tror att det handlar om förändringar i sin nära relation och hur man ska handskas med dessa. När din kvinna börjar bli tjock börjar det också bli en reell verklighet att ni två ska bli fler. Detta tenderar att starta tankeverksamheten, och - hur viktigt blir sex då?
När din kvinna uppvisar en närmast euforisk glädje över att bära ett liv inom sig, förvandlas du till en grubblande varelse. Prata med din kvinna och lyft upp grubblandet på ett medvetet och artikulerat plan. Ta tid på er, man vet aldrig vad som kan hända...

Inkommet
981013

Hej
Visserligen är jag inte av det manliga könet men, och kanske just därför, kan jag uppfatta dessa sidor som helt otroligt charmiga. De är skrivna på ett roligt men ändå seriöst sätt, och tar upp det mesta av både de bra och de "lite mindre bra" sidorna med att skaffa barn.
Mycket ,mycket bra gjort!!!!
bella

Inkommet
981012

Hej!
Jag är en heltidspappa som har en dotter. När min f.d. ska ha vår dotter varannan vecka så händer det med jämna mellanrum att hon avstår från sitt ansvar... genom att antingen sjukskriva sig från sitt åtagande eller skylla på att hon ej har pengar för att hämta (ca 20 mil, hon har flyttat) vårt barn. Jag har väldigt svårt att sätta gränser mot henne så det har fortgått en längre (>1/2år) tid.
Hur ska jag bära mig åt för att hon ska ta sitt ansvar över vår dotter?
m.v.h. Peter
"SOMMAR, SOL OCH VÄRME + EN KALL BÄRS
GÖR LIVET VÄRT ATT LEVA"      PETER

Inkommet
981001

Kul och bra sida jag hade behövt den för 12 år sedan men det är bra att den finns nu.
Uno

Inkommet
981001

Är de någon mer än jag som har erfarenhet av "egna barn & andras ungar?". Hur balanserar man rättvisa och tålamod med egna barn och barn som är hos sina helgpappor? Jag tycker det är skitjobbigt när barnet har varit hos sin pappa och kommer hem totalt odräglig, både mot sin mor och alla andra. Hur som helst, det ligger nog något i uttrycket ovan! Att prata med den riktiga fadern är knappast lönt eftersom Citat: Jag har ju bara honom var 14:de dag! slut Citat. MEN, han slipper ta skiten den vecka det tar att få fason på ungen igen.
Per-Olof

Inkommet
980922

Ett litet tips till nyblivna föräldrar: När far- & mormödrarna frågar hur barnet mår svarar man "Bra!" med eftertryck. Svarar man med nån liten detalj som inte är helt perfekt får man ofelbart hundratals "goda råd". Livet är svårt nog ändå...
Har pratat med flera vänner som alla gjort samma erfarenhet...
/Sven

Inkommet
980920

Vart hittar man en karl som du?
Jannike

Svar:
Här!

Inkommet
980915

Hej!
Ditt script genererar ofelbart meddelandet "Netscape is out of memory, try quitting some applications or closing some windows." Pentium pro, 64 M minne, 4 Gig Hd... Inga andra program öppna... Hmmm.
Nåväl, har Du tips på nån bra bok att ha nu när barnet kommit?
Barn 5 första åren (vill jag minnas att en heter) är full av felaktigheter. Första utgåvan 1977, vår upplaga tryckt 1989. Typ "ge barnet vatten när det är törstigt" (råd från BB & Socialstyrelsen; ge aldrig vatten, ger falsk mättnadskänsla). "Barnet mår bra av värme, mår dåligt av kyla". Vårt barn skriker oavbrutet när det är 25 grader i rummet. "Barnet behöver inget fett förutom det Du steker maten i". (Gäller något större barn, då). Vill minnas att man skall ge barnet helmjölk och extra smör i potatismoset. "Listan kan göras längre". Tips på bättre?
/Sven

Svar:
Vad gäller scriptproblem och minnesbrist föreslår jag att du går upp i redigera (gäller Netscape 4) - Avancerat och klickar på cache. Där finns möjlighet att utöka webläsarens minne. Det är av mindre intresse hur stor datorn är, webläsaren måste få sitt eget tilldelade minne.
Barnböcker är inte min starka sida, men det torde vara bäst att leta upp det som Socialstyrelsen och BVC ger ut först. Inte för att de nödvändigtvis är bäst, utan för att de oftast har ett visst stöd i forskningen. Det finns säkert andra böcker som är bra eller dåliga, men det får ni läsare tipsa oss andra om.
Exemplen ovan har jag väl skrivit om redan. Barnet ska inte vara för varmt, fettintaget kan vara rikligt det första året, men det där med vatten vet jag inte om jag håller med om. Självklart ska barnet ha mat om det är hungerskrik - det är bara att gå till sig själv, ett glas vatten tenderar att ge endast en kortvarig mättnadskänsla - men vatten i sig är inte alls dåligt.

Inkommet
980822

Vårat barn är 9 dagar gammalt. Det vill amma tätare än en gång i timmen, särskilt på natten. Hon vägrar att ta tutte och använder bröstet som tröstnapp hela tiden. Mammans sömnbrist börjar bli plågsam. Vad skall vi göra för att komma till rätta med detta?

Svar:
Vad ska jag säga - min son sög i nästan två år på det sätt du beskriver. Jag utgår från att du läst det jag skrivit, framför allt det där om trygg klippa och att vara ett stöd. Se till att din kvinna inte behöver göra annat än amma, sköt markservicen själv. Du har inte en bebis, du har två...
Vad jag framför allt kan rekommendera är att ringa till Amningshjälpen och prata med någon där.
Att barnet ammar hela tiden beror naturligtvis på att ungen är hungrig, men jag tror också att det handlar om trygghet, att kolla om bröstet är där hela tiden. Ge barnet mat när barnet är hungrig, vem har sagt att det är lätt att ha barn? Inte jag iallafall.

Och ni andra läsare, kom med tips om detta. Själv är jag för tillfället en sönderkörd småbarnsförälder (just nu är det de där stora läskiga tänderna längst bak i munnen som är på väg), och anser mig inte särkild verserad, snarare aggressiv. Skriv och berätta. Nu!

Inkommet
980813

Det är konstigt när man äntligen hittar en sida för oss män, män med barn, så är det mest kvinnor som skriver. Kan vi inte få ha någonting i fred. Nu till mitt ärende, jag har nu varit pappa i tolv år, har tre söner på en sammanlagd ålder av 29 år.Alltså borde jag ha 29 års erfarenhet av "pappaskap" men ändå tycker jag att det svåraste som finns är att vara pappa. I skolan fick man lära sig hur man gör barn, på BVC fick man lära sig hur dom kommer ut och vad man skall göra för att det skall gå så bra som möjligt men sen. Sen står man inför en livstidsuppgift utan någon som helst stöd. Man borde åtminstone få en någonting att läsa. Eller förresten kanske lika bra att man inte får veta vad som skall hända, vilka prövningar man skall utsättas för. Tänk att som ny bliven pappa kastas in i en sexårings turbolenta tillvaro. Min intention som pappa har alltid varit att var kompis med mina barn men hur är man kompis samtidigt som man skall fostra, sätta upp regler, säga nej till sena TV-program, - du får inte sitta framför datorn längre. Man säter upp förbud, Man skäller. Man hotar, fast man vet att hot är det sämsta man kan komma med, för att de måste kanske verkställas. Och så vill man ändå vara kompis. Det är banne mig inte lätt. Snälla ni pappor med erfarenhet skriv och berätta hur ni bygger upp era relationer till era barn. Jag är snart, mycket snart, tonårsförälder med allt vad det innebär.
Trebarns pappan Benke

Inkommet
980806

Jag vet att det är män som ska skriva, men jag måste bara tala om att denna sidan är jättebra. Sen vill jag bara berätta om hur vi hade det när vår dotter skulle födas.
För det första så sa de till att ta det lugnt och komma när vi hade ätit ock så. Det där ock så var tydligen inte förrän jag kände värkar för när vi kom in så sa de att jag kunde vara hemma längre, men eftersom vi hade långt hem fick vi stanna det var en pina att gå där hela dagen, så hör er för när ni kan komma och hur länge kan ni vänta innan ni åker in.
Sen under förlossningen så videofilmade vi, det är otroligt att se på den filmen och bra eftersom jag var lite groggy efter lustgasen så kan jag nu se vad som hände den tiden som jag inte minns under förlossningen och var inne i en "dimma".
Och ni grabbar: Pröva lustgasen det får ni det är kul när ni stöder oss kvinnor och är "jämlikar".
Var inte rädda för att sitta nära och gosa i sängen med er tjej/fru det är tillåtet, många tror inte det.
Hälsningar Maria

Inkommet
980804

Hej!
Snygg sida!!!
Vet du om man får nya semesterdagar när man är föräldraledig?
/Mvh, Fredrik Brandt.

Svar:
Ingen aning faktiskt, men gå till Försäkringskassans hemsida. Länken finns på länksidan.

Inkommet
980804

Hej!
Fick länken via Expressen. Jag tror inte jag vill vara med om/när min flickvän förder vårt barn. Jag tror inte jag pallar med det. Jag har hört att männen tar illa vid sig och att de tappar den sexuella lusten efter att ha sett allt det man ser i "närbild. Vad anser du om det?
mvh örjan L.

Svar:
Nä, man tappar ingenting. Förlossningen blir mer en fysisk ansträngning man går igenom tillsammans och något man är stolt över att klara av.
Kvinnas sköte har mer än en funktion, vilket kommer att framgå med all önskvärd tydlighet.
Vad mer är, kan det nog vara bra att dämpa sina sexuella lustar en smula när din kvinna är nyförlöst. Den första tiden efter förlossningen kan vara ganska smärtsam för henne, och, det är endast en liten minoritet som förknippar smärta med sex...

Inkommet
980804

Hej Pelle och tack för en helt underbar sida!!!
setat här och läst och skrattat. Jättefin sida med härligt innehåll!!! beröm, beröm, beröm
Hälsn, Raija, mamma till Sandra som föddes 12 veckor för tidigt och nu 18 månader.
Sidan om Sandra

Inkommet
980718

Hej Pelle!!
Jag och min fru går i väntans tider(4:e månaden)och vi slukar allt om graviditet. Din sida var mycket god. Som blivande pappa känns det lite ovärkligt just nu. Din sida är en bra hjälp att få lite förberedande tips och ett steg till att det blir mer verkligt.
En bok som vi har läst och tyckt varit mycket roande och "lärorik" är "Handbok för gravida".
Mvh
Fredrik

Inkommet
980630

Hej
Satt å läste vad du hade skrivit på Pelles Pappasida.Du skriver väldigt bra. Själv har jag inga barn (än) men vill hemskt gärna ha, därför tyckte jag det var kul att läsa vad en man tycker.
Vi vet ju alla vad kvinnor tycker!! Frågar man en kvinna om det är "värt det"...brukar de titta på mig som om jag var nåt som katten fick med sig in!
Nåja, jag kommer förmodligen att titta in på din sida fler gånger...
Hälsningar från Växjö i Småland

Inkommet
980629

TACK för en helt suverän sida som verkligen beskriver rakt av vad det är som gäller vid en graviditet! Det var en skön stund för mig att läsa detta eftersom jag också är trött på allt gullegull. Jag har två barn själv o instämmer helt o fullt!
Tack än en gång önskar Lizbeth 36 år.

Inkommet
980629

Hej Pelle
Varför tror du att mammor/kvinnor inte vill ha raka puckar och besked. Dutt? Vad är det för konstiga kvinnor du känner?
Maria R.

Svar:
Så var det äntligen dags för lite kritiska röster. Alltså, för det första, var har du läst om "raka puckar"? Följaktligen, för det andra, jag ser på din e-mailadress att du har någon form av relation till en större dagstidning och borde då veta att man inte ska tro allt som står i tidningen. För det tredje frågade jag min fru om hon var konstig, men hon sa nej.

Inkommet
980628

Hej,
Jag är visserligen kvinna, men jag kan väl få kommentera i alla fall??
Jag tycker dina råd och tips är bland det bästa jag läst!! "Down-to-earth" och raka goa formuleringar!
Mer sån't även till oss kvinnor skulle behövas. Vi hör så många gånger att man är två om att skaffa barn, men detta är första gången jag läst om detta med att skaffa barn från ett manligt perspektiv. Jag tackar ödmjukt för "lånet" av perspektiv.
Fia Baker

Inkommet
980628

Hejsan!
Först & främst måste jag tacka Dig för en alldeles strålande sida! Som, med sitt typiskt "raka" språk, säkerligen går hem hos den manliga befolkningen!
Ett tips för vad Du skulle kunna ta upp på din "Om nåt går fel-sida..":Om amningen inte funkar!!!
Hur "kul" det är att 1998 sitta på BVC, tunnelbanan, parken etc & mata sin bebis med FLASKA! I denna tid av "Man SKA amma" (vilket dom flesta också vill, bara dom kan!) glömms det ofta bort att det KAN uppstå problem med amningen! Dessvärre är det en del som råkar ut för det, men nästan ingen talar om det, folk är för skuldfyllda för det! Konstigt nog känner sig dessutom folk på stan fria att påpeka vad dom känner inför det, (t ex tanter...!)
Kram från en lycklig mamma till 2-åriga Elin!

Svar:
Hej Elins mamma
Jag har kollat runt lite på nätet för att se om det finns nåt, men med dåligt resultat. Själv har jag inte en aning om denna fråga, så antingen får någon av läsarna skicka in egna erfarenheter eller så får du vänta ett tag på att jag själv tar reda på något om detta. Har ingen tid just nu... Men jag har dig i tankarna.
Ett år senare: det finns en sida som heter Amningshjälpen. Namnet antyder vad man kan hitta där.

Inkommet
980627

Tack för en intressant och rolig sida! Äntligen en pappa som vågar tycka till och vet vad det handlar om. Min man tyckte också det var väldigt bra. Vi läste adressen i Aftonbladet och blev nyfikna.
Våra barn är nu 7 och 3 år och det är härliga barn.
Hälsningar från familjen Stridh i Borås

Inkommet
980627

Hej!!
Av en händelse såg jag tipset om pappasidan i Aftonbladet Kvinna och blev nyfiken. Jag har precis läst sidorna och tycker att dom är alldeles lysande!!!
Jag är gift tvåbarnsmor och minns mina graviditets- och spädbarnsår (våra barn är 4 och 6 år) väldigt väl. Hade min man fått läsa detta i samband med min/vår första graviditet hade han blivit mycket nöjd och hållet med dig helt!
För att inte pappan ska försvinna alldeles i den rosa-skimrande, kvinno-dominerande värld som MVC och BVC gälller det verkligen att vara aktiv. Hänga med, ställa dumma frågor engagera sig mm.
Sedan detta med romantiken efter förlossningen. Jag tyckte att det mest romantiska min man gjorde var att ha köpt hem ett STORT antal dambindor i varierande storlek som fanns till hands när vi kom hem från BB, Omtanke!!! Dessutom köpte han hem fina bebis-kläder, lite nytt och många fina fyndade second-hand, och på alla andra möjliga sätt fanns till hands, tog för sig av vårt barn.
Hoppas dina pappa-sidor läses av många blivande och nya fäder!!
med vänliga hälsningar
Eva Lundell

Inkommet
980618

Mycket bra skrivet, tycker jag, håller med om allt. Själv har jag fyra barn, har varit med om tre graviditeter, två normala födslar, ett kejsarsnitt (tvillingar).
Pappor:
Glöm inte att ta med kamera till BB, inte för att ta kort under förlossningen, men efter, när barnet ligger där hos mamma. Det svåraste med förlossning i mitt tycke: att stå ut med att se att mamman har så ont.
Kom även ihåg att stoppa ner ditt huvud mellan dina knän när svimningen är på gång, så personalen inte behöver ta hand om dig också :-) (själv var jag bra nära vid båda de normala förlossningarna, precis när barnet kommit ut, då släppte allt, liksom).
Håkan

Inkommet
980416

Hej
Kul sida du har, men kan du inte ta upp mitt problem. Jag väntar barn med en tjej som jag inte är tillsammans med. Hur blir man då en sån där trygg klippa du snackar om? Svara på den om du kan.
Bosse
Svar: Det är lite trist när det blir så där, men man får faktiskt göra det bästa av situationen. (Oj, vilken klyscha.) Det är ju så att man har rätt till delad vårdnad och den rätten ska man ta. Det är upp till dig att se till att barnet har en pappa att växa upp med. Stå på dig!
P.S. Jag har ett par länkar till sidor som tar upp detta problem på länk-sidan. Eventuellt kommer jag också att ta upp det själv, måste bara tänka ett tag... Om någon annan läsare tycker nåt, så varsågod och skriv. D.S.

Inkommet
980325

Hej Pelles Pappasida
Jag jobbar på en Öppen Förskola med nyblivna föräldrar och träffar därför många mammor och pappor. Jag tycker sidan håller rätt nivå. Inte krångligt, inga pekpinnar och många goda och humoristiska råd. Håller dessutom med om att det är viktigt att ni pappor inte låter mammorna ta över. Ju snabbare man kliver in i ruljangsen desto bättre. Har märkt att mammor har lätt för att vilja att pappor ska "hjälpa till" i stället för att vara delaktiga. Den inställningen kan bara ni pappor bryta. Vänta inte tills ammningen är över precis som du skriver utan kliv på direkt. På min Öppna Förskola har papporna sen två år bildat en egen grupp. Middagar, diskussionsaftnar och utflykter(där barnen deltar) är en del av det som gruppen pysslat med.
Hälsningar ANNA

Inkommet
980318

att få en unge är ungefär som en tenta man pumpar in en massa för att förhoppningsvis få ett godkänt resultat och efter är det likadant, den där tomma känslan som bara lägger sig över en efter en febril verksamhet och då finns det bara en sak att göra som fungerar att komma tillbaks till verkligheten kräver då ett snabbt intag av en stadig holk när man sen lite småfnissande går och stänker ett par hojt känner man hur livet kommer tillbaka och man inser att man har ansvar för ett annat liv och därför bangar alla brudar och istället går man hem och byter blöjor
nisse hult

Inkommet
980306

Till Pelles Pappasida
Tips till honom: visa att du vill nå fram till henne när hon blir känslomonster, omtänksamhet, pyssla om, överraska (det är alltid pålitligt!) Gör fika, föreslå en promenad tillsammans, nosa henne i nacken, skäm bort...
Min teori är att "regressionen" är ett sätt att närma sej bebisens känsloliv och yttringar. Det hon ska lära sej att förstå utan ord i nästan tre år framåt. Förstå intuitivt och försöka tillfredsställa. Då är det bra övning att själv uppleva känslokaos - ut med skiten bara! Som sagt, ha tålamod med henne!
Maria, mor till Alexander
PS. Det blir bättre med tiden...

Inkommet
980302

Hej!
Jag ville bara säga att en förlossning kan vara enkel. Båda mina barn har kommit ut den "normala" vägen och allting var jättebra. Det första tog tre timmar och det enda min fru använde var lustgas. Den andra kom ut fem minuter efter att vi kommit fram till BB. Nästan lite för snabbt. Här går man och väntar i nio månader och så kommer ungen ut med ett plopp!
Hasse, Tyresö