Pelles Pappasida
info | läsarbrev 2000 | krönika | sök | nyttolänkar | skryt | e-post

          Innan det blir barn
Min fru visar sina känslorFörst och främst har vi förhållandet med den blivande modern. Det visar sig senare att hon är oerhört viktig och blir en central gestalt i hemmet. Men nu, innan barnet är tillverkat, är den viktigaste frågan: är detta kvinnan i mitt liv? vill jag tillbringa mina resterande dagar tillsammans med henne? kan vi uppfostra ett barn tillsammans? Detta kan tyckas vara en extremt egocentrisk hållning, men dessa frågor är viktiga och ingenting att hymla med. I kärlekens romantiska skimmer kan de mest ohållbara relationer föra en livaktig tillvaro, men barnet tenderar att ta bort allt det där och då måste det finnas något djupare, något mer beständigt. Frågan är alltså: finns detta något mellan dig och din kvinna?
Okej, om du fortfarande är med har vi de praktiska frågorna som bostad och ekonomi. Jag bodde med min fru och min dotter i en etta på 32 kvadrat. Strax innan min son föddes flyttade vi till en trea på 81 kvadrat. Däri ligger en skillnad som har en större innebörd än bara storleken på lägenheten... Man behöver ha en vrå där man kan få vara ifred, det gäller både vuxna och barn, och det blir närmast outhärdligt när det enda stället med avskildhet är duschen i källaren. Därför, se till att ha ett bra boende ordnat innan bebisen kommer!
Jaha, säger du, lättare sagt än gjort. Det är riktigt, men det går att byta till större. Det finns faktiskt människor som inte vill ha så stora lägenheter de har, och dessa personer är de du ska ha tag på. Sätt in annonser, berätta för dina vänner att du söker större lägenhet, sätt upp lappar i affären, gör vad som helst; kom bara ihåg en sak – ge inte upp! Det går, men det kan ta tid. För oss tog det ett år av idogt arbetande...
När du fixat en större lägenhet tenderar hyran att också bli större. Detta är ett problem som endast ett lönearbete eller tipsvinst kan avhjälpa. En regelbundet återkommande lön har visat sig vara det säkraste sättet att klara hyran, så det blir till att skaffa ett jobb. Pröva hos Arbetsförmedlingen eller testa deras tjänst Platsbanken. Om du, som jag, bor i Stockholm, vet du att både bostads- och arbetsmarknaden är rena skämtet, men återigen; ge inte upp! Framför allt, ta reda på exakt vilka villkor som gäller hos Försäkringskassan så att både du och din kvinna får ut er pappa- och mammapenning.

  Innan barnet kommer | Graviditeten | Bebis kommer
Vad händer sen? | Bebis blir barn | Tips och råd

Vill du räkna ut något kan du använda miniräknare