Första sidan I Sverige Till Indonesien Borneo Nya Guinea och krig Nya Guinea 1950-talet Och sen...
   Nya Guinea och krig

När kriget bröt ut i Europa var det till en början endast en långt bort pågående konflikt. I kolonin gick allt sin gilla gång. Eric planerade en resa till Nya Guinea för att arbeta som jägmästare där. Men i och med tyskarnas anfall på Holland fördröjdes resan. Eric tillbringade ett år i Batavia med att rita kartor över sitt blivande arbetsfält och förbereda utrustning som skulle med.
   År 1941 kom han så iväg och tillbringade ett år i Nya Guinea, skildrat i Kamrat med kannibaler och återvände till Java lagom för att uppleva japanernas invasion där. Han var med om bombningen av Jakarta och sattes i fängelse, likt alla vita.
   Eric lyckades fly från japanernas straffläger och flydde upp i bergen till byn Nagrek där han och Sari hade ett hus. Där levde han sedan som risbonde i tre år under hela den japanska invasionen. Tiden där är skildrad i flera böcker, bland annat i Sawah och Rani.
   Eric hade hittat sin vän Barah i Jakarta och denne följde med till Nagrek. Här berättade Barah om sitt liv, vilket står att läsa om i Barah, son av Bogis.
   Tiden i Nagrek var fylld av hårt arbete och långa vaknätter för att skydda risfälten mot rövare och banditer. Det var ett enkelt och hårt liv som tog slut när japanerna förlorade kriget. Då blev det verkligt farligt att vara på Java. Den indonesiska nationaliströrelsen tog över makten, men angreps av både de allierade och av holländarna som trodde att de skulle kunna komma tillbaka och låta allt vara som förut. Men den koloniala eran var för alltid förbi. Det krävdes dock fyra år av hårda och blodiga strider med många liv som gick till spillo innan Indonesien erkändes som en suverän stat i december 1949.
   Barah gick med i revolutionsarmén (kommunisterna) och Eric flydde till Sverige i september 1945, evakuerad av engelsmännen. Sari tvingades stanna i Nagrek. Eric kom tillbaka till Java med flyg i juni 1947 när holländarna ville att han skulle arbeta som jägmästare igen. Han skulle egentligen arbeta i Nya Guinea, men de så kallade polisaktionerna på Java gjorde att han fick lov att stanna där och först mäta ut Javas teakskogar i de "befriade" områdena. (Ett "befriat" område var det samma som av holländarna ockuperat.)
   Efter en strapatsrik färd hittar Eric Sari igen och de beger sig till staden Purwakarta där Eric verkar som jägmästare. Detta finns beskrivet i Vildarna finns i Väst.

Del 5 -->